Denuncia per contingut inadequat

Tokaj i Tokaji: Puttonyos!

{
}

 TAGS:

El Tokaji és un d'aquells vins sobre els quals tot bloc amic del licor de Bacus està obligat a escriure, al menys una vegada. 

Tokaji és el vi típic de Tokaj-Hegyalja, que és una zona que es troba entre Hongria i Eslovàquia. Tot i que a Tokaj, com a molts d'altres llocs, es realitzen tota mena de vins, els més famosos son els anomenats aszú. 

Què són els vins aszú de Tokaj? Comencem pel principi. Existeix un fong, el Botrytis Cinerea, que afecta la vinya, fent que es podreixi, l'anomenada ?podridura noble?. El raïm s'asseca i perd l'aigua, pel que el resultat és un raïm podrit ple de sucre, o raïm aszú. 

El raïm botrytitzat o raïm aszú es recollia tradicionalment en recipients anomenats Puttonyos, amb capacitat per a uns 25 kg de raïm, aproximadament. Una vegada collit, es llançaven diversos -de 3 a 6- puttonyos al dipòsit de 136 litres on s'emmagatzemava el vi normal de l'any abans de la fermentació, per tal que agafés la dolçor d'aquell raïm. Com més puttonyos d'aszú es llancessin al most, més dolç era el vi resultant. 

Actualment, el Puttonyo ja no es correspon amb la quantitat de raïm amb botrytis afegit, si no més aviat a la concentració de sucre del vi resultant. S'ha calculat que un puttonyo equival, més o menys, a 25 g per litre de vi. Així, un vi tokaj de 5 puttonyos tindria 125 g de sucre per litre d'alcohol. 

Existeix un altre tipus de Tokaji interessant, anomenat Eszcencia, que alguns associen erròniament amb un aszú de 7 puttonyos. En realitat, l'aszú de 7 puttonyos no existeix, i l'Eszcencia no és un vi al qual se li afegeix una part de raïm podrit, si no que és un vi realitzat totalment amb el most d'aquest raïm. 

L'Eszcencia és de textura semblant a l'almívar o fins i tot la mel. Imagineu la quantitat de raïm que cal per fer un eszcencia, per la qual cosa en realitat no hi ha cellers que es dediquin a fer aquest vi de manera organitzada. 

El que fan és recollir el most d'aquest raïm que flueix naturalment a través de les reixetes situades al fons de les cisternes on es col·loca el raïm durant la recol·lecció. Normalment no és suficient per fer Eszcencia i s'afegeix als dipòsits de Tokaj aszú, però altres vegades es crea l'Eszcencia, anomenat també llàgrima de Tokaj. 

A Espanya és molt famós el Tokaji Oremus, amb el Tokaji Oremus 6 Puttonyos per bandera, propietat de Bodega Vega Sicilia, que va aprofitar el procés de privatització post-comunista de la zona per fer-se amb un celler de l'àrea, i elabora vins de Tokaj respectant al màxim els processos tradicionals. 

Un altre Tokaji que podeu trobar fàcilment és el Disznókó, també de gran qualitat. Hi ha un Disznókó 4 Puttonyos 2004 que està prou bé. 

En realitat el més important és que sigui Tokaji hongarès, perquè la llei hongaresa és més estricta sobre la qualitat el vi. Com Tokaj és una zona fronterera entre Hongria i Eslovàquia, també s'accepta que existeixin Tokaj eslovacs, però la llei és en aquest país més permissiva, resultant en una qualitat no prou garantida. Gaudiu.

{
}

Deixa el teu comentari Tokaj i Tokaji: Puttonyos!

Entra a l'Obolog, o crea el teu bloc graits si encara no t'has registrat.

Avatar d'usuari El teu nom